NA JAREN VAN BEDROG EN GEBROKEN BELOFTEN

Het is een roerig jaar geweest in het Oosten van Duitsland, door velen ook wel Midden Duitsland genoemd. Wat begon een jaar geleden met de moord op Daniel Hillig in Chemnitz, eindigde op 1 september met de deelstaat verkiezingen in Saksen en Brandenburg. In de tussen gelegen periode is er zo veel gebeurd, dat een boek nog niet voldoende zou zijn om alles in detail te kunnen beschrijven. Dus zullen we het bij de hoofdpunten laten. Na de moord op Daniel door een Syriër en een Irakees in augustus 2018, gingen duizenden mensen in Chemnitz de straat op om tegen het geweld en de open grenzen politiek van Merkel te protesteren. De Syriër is intussen tot 9,5 jaar gevangenis veroordeeld, maar kan nog in beroep gaan. De Irakees is nog steeds op de vlucht, en zit waarschijnlijk ergens in het Midden Oosten. Voor de autoriteiten waren de protesten de aanleiding om de deelstaat Saksen, en eigenlijk het hele Oosten van Duitsland zo zwart mogelijk te maken. Men noemde het “donker Duitsland”, en de bevolking zou vooral uit Nazi aanhangers bestaan. Merkel beweerde openlijk dat er in Chemnitz jacht op buitenlanders was gemaakt. Een leugen, die pas maanden later werd rechtgezet, en ook niet door Merkel zelf. Veel mensen in Saksen waren woedend over dit alles, en het was duidelijk dat er een afrekening zou komen met de systeem partijen.

De mogelijkheid tot deze afrekening kwam op 1 september toen Saksen en Brandenburg naar de stembus gingen. De deelstaat Thuringen gaat op 27 oktober stemmen. Wat de afloop ook zou zijn, van af het begin stond vast dat de AfD het meest zou profiteren van de stemming onder de bevolking, en de vraag was alleen hoe groot de winst zou uitvallen. Na een heftige campagne, waarbij ‘dirty tricks’, vooral van de kant van de systeem partijen, niet werden geschuwd, was het op zondagavond 1 september eindelijk zover. De eerste uitslagen druppelden, na het sluiten van de stembureaus, binnen. De afrekening kwam, en het is interessant om te kijken hoe deze afrekening precies in elkaar zit, want er steekt veel meer achter dan op het eerste gezicht naar voren komt.

In beiden deelstaten was de AfD de grote overwinnaar, en eindigde op de tweede plaats. In Brandenburg verdubbelde de partij haar stemmen, en in Saksen stemden zelfs 3 keer zo veel mensen op de AfD vergeleken met vorige keer. Ook de cijfers logen er niet om. In Saksen behaalde de AfD 27.5% van de stemmen, in Brandenburg 23.5%. Dit betekend dat meer dan een kwart van de kiezers in de twee deelstaten hun stem aan de blauwe partij hebben gegeven. Deze cijfers zijn zondermeer boven verwachting, en er valt niet aan te twijfelen dat de afrekening stevig is uitgevallen. Voor dat we kijken hoe de overwinning van de AfD in elkaar zit, moeten we even een blik werpen op de resultaten van de andere partijen.

In Saksen bleef de CDU de grootse partij, maar de Merkel club verloor wel weer behoorlijk. Men kwam niet verder dan 32%, in een regio waar men ooit 90% van de stemmen kreeg. Die Grunen wonnen wel wat, maar veel minder dan was verwacht. De SPD werd bijna gehalveerd. Ook Die Linke verloor behoorlijk en de liberale FDP haalde de 5% drempel niet eens, en komt niet in het parlement. Een zelfde beeld zien we in Brandenburg, hoewel de volgorde iets anders is. De SPD bleef grootste partij, maar met een stevig verlies aan stemmen. Ook de CDU verloor en Die Linke kreeg ook in Brandenburg een flinke klap. Die Grunen wonnen, maar niet spectaculair, en ook in dit geval valt de FDP buiten de boot. In beiden deelstaten kunnen de huidige coalities niet verder regeren, en moeten op zoek naar nieuwe of extra partners. Dat kan nog een hele klus gaan worden, maar daarover later meer.


Nu even terug naar de overwinning van de AfD. Sommige hadden verwacht dat de partij in Saksen de grootste zou worden. Dit is nog niet gelukt, maar men is niet ver meer van deze mijlpaal af. Hoe je ook over de AfD mag denken, ze zijn er in geslaagd om niet alleen heel veel, maar ook veel verschillende kiezers te trekken. Juist uit deze gegevens kunnen we de schaal van de overwinning aflezen. Uit de cijfers van de stembureaus blijkt, dat de AfD heel veel nieuwe kiezers heeft getrokken die eerder nooit stemden, en gelijktijdig ook veel jongeren. Dit laatste was ook al duidelijk geworden tijdens de schoolverkiezingen, waar de partij dik boven verwachting scoorde. In Saksen is de AfD onder jongeren meer populair dan Die Grunen. Er stemmen meer mannen dan vrouwen op de AfD, en wat ook op valt is dat het aantal oudere kiezers onder de AfD stemmers relatief gering is. De oudere kiezers blijven meer bij de systeempartijen hangen. Volgens de cijfers is 44% van de AfD stemmers arbeider, een toename van 25%. Veel van deze stemmers zijn van de andere partijen gewonnen. Het was verwacht dat de AfD veel CDU kiezers zou trekken, maar nu blijkt ook dat zowel SPD stemmers en zelfs voormalige kiezers van Die Linke, naar de blauwe partij zijn overgelopen. Vooral deze laatste cijfers hebben de systeempartijen zwaar getroffen, omdat de AfD nu met recht kan zeggen dat het een volkspartij is.

Ondanks het feit dat de AfD in de beiden deelstaten niet de grootste werd, was dat in een aantal plaatsen wel het geval, ondermeer in Gorlitz en Bautzen. De grote winst zal de AfD echter niet op de regeringsbanken brengen, omdat de andere partijen weigeren om met de AfD samen te werken. Op zich moet dit voor de AfD nu nog geen probleem zijn, want het geeft de partij de mogelijkheid om vanuit de oppositie meer stemmen te winnen. Maar alles wijst er op dat de partij de volgende keer aan de systeempartijen voorbij zal trekken. De stemming onder de mensen in het Oosten maakt dit mogelijk. Men is de systeempartijen meer dan zat. Wat steekt hier achter, en waarom is de stemming in het Oosten heel anders dan in het Westen van Duitsland?

Veel commentatoren binnen en buiten Duitsland zeggen dat de steun voor de AfD in het Oosten het gevolg is van het feit, dat de bevolking in de voormalige DDR zich nog steeds achtergesteld voelt, 30 jaar na de samenvoeging van de 2 Duitslanden. Dat is maar deels waar. Natuurlijk lopen de lonen en de pensioenen nog steeds achter in vergelijking met het Westen van Duitsland, en men is ook niet vergeten dat financiële parasieten uit het Westen 30 jaar geleden de voormalige DDR hebben leeggeroofd. Maar dat zijn maar onderdelen van het grote geheel. Uit vele bronnen blijkt dat de bevolking in het Oosten, veel meer dan in het Westen, als een gemeenschap functioneert, en dat daardoor onwelkome veranderingen veel sneller worden opgepikt. Men ziet de chaos in het Westen van Duitsland veroorzaakt door de massamigratie, de islamisering, de energieomslag en andere waanzinnige plannen van de centrale regering. Al deze zaken willen de mensen in het Oosten niet. Ze willen hun regio’s in standhouden en hun industrieën verdedigen. Zo zal bijvoorbeeld de energieomslag van Merkel de bruinkolen industrie kapot maken, waar veel mensen in ondermeer Brandenburg van leven. Dit soort zaken opent de weg naar de AfD, die zich afzet tegen het regeringsbeleid.

Daar komt nog bij dat de kiezers in het Oosten de media niet meer geloven, waar over het algemeen een zwart beeld van de AfD wordt geschilderd. Men kijkt dwars door de propaganda heen, en trekt de eigen conclusies. Wat die conclusies zijn hebben de verkiezingsuitslagen laten zien. Dit alles heeft tot geschokte reacties in het Westen van Duitsland geleid. Daar gelooft men nog in de Multi-Culti waanzin, en ziet over het algemeen de uitspraken van de systeempartijen en de media voor waarheid aan. Dat anderen dit niet zo zien is voor hen een boze droom. Dit wordt nog erger gemaakt door het mislukken van alle pogingen van de systeempartijen, om de AfD onder uit te halen. Zelfs het inzetten van de geheime dienst tegen de blauwe partij heeft geen enkel verschil gemaakt. Veel andere legale wapens om de AfD te bestrijden heeft men niet meer. De Duitse media liepen dan ook de hele week over van jammerverhalen en de meest bizarre verklaringen. Het zal echter niet helpen, en dat weet men maar al te goed. De AfD zelf hoeft alleen de huidige koers voort te zetten, en de banden aan te halen met de burgerbewegingen en de vrije media. Dan zullen de overwinningen alleen maar groter worden.

Het kan zelfs nog erger worden voor de systeempartijen in het Oosten. Zoals we al schreven kunnen de huidige coalities in Saksen en Brandenburg in de bestaande vorm, door de vele verliezen, niet verder regeren. Er moeten dus nieuwe partners komen. In Saksen zou het wel eens kunnen gebeuren dat hier een regering van CDU en Die Grunen uit gaat komen. Als dit het geval is zal de steun voor de AfD alleen maar toenemen. Veel CDU leden in Saksen zeggen nu al dat ze niet in een coalitie met Die Grunen willen. De verschillen zouden te groot zijn. Als de CDU leiding zo’n coalitie toch doordrukt, zal het de deur voor nog veel meer CDU aanhangers openen om over te stappen naar de AfD. Er zijn nu al geruchten dat er wel eens een scheuring in de CDU zou kunnen ontstaan. Als er een CDU /Grunen regering komt, zal de AfD volgende keer zondermeer de grootste partij worden. Daar twijfelt in Saksen intussen niemand meer aan.

In Brandenburg is een zelfde situatie ontstaan, maar wel met een andere spelersvolgorde. De huidige coalitie van SPD en Die Linke heeft geen meerderheid meer. Het zou kunnen dat Die Grunen in de coalitie worden gehaald, maar er wordt ook gesproken over een coalitie van SPD, CDU en Die Grunen. Verkiezingsverliezer Die Linke zou dan buiten de boot vallen. Er zijn veel twijfels over het binnenhalen van Die Grunen, omdat deze club zich tot vijand van de bruinkolen industrie heeft gemaakt. De leider van de CDU in Brandenburg heeft besloten om de waarschijnlijk rampzalige gevolgen van zo’n coalitie niet af te wachten. Hij heeft vorige week zijn terugtreden aangekondigd. Hierdoor is de situatie nog onzekerder geworden.

De landelijk partijleidingen in Berlijn lijken zich niet echt druk te maken over de uitslagen in het Oosten. Zowel de SPD als de CDU zeggen dat het al een overwinning is dat ze de grootste partijen zijn gebleven. Maar deze stemming komen we alleen aan de top tegen. Onder de partijfunctionarissen die daar net onder zitten is veel meer sprake van een blinde paniek. Men is bang voor het verlies van mandaten, langdurige baantjes en dienstauto’s. Zij gingen uit van een lange toekomst in de politiek, en precies die toekomst komt nu op de tocht te staan door de opkomst van de AfD, en de weigering van de Duitse regering om het omstreden beleid aan te passen. Hoe langer de huidige situatie voortduurt, hoe groter de paniek zal worden, en dat zal uiteindelijk consequenties hebben voor de regering Merkel.

De vele jaren Merkel beginnen stap voor stap hun tol te eisen. Jaren van bedrog, leugens en gebroken beloften. De grote afrekening komt steeds iets dichterbij, en dat is voelbaar in de hele Duitse politiek. Het wordt dus tijd voor een nieuwe koers. Of zoals je op veel demonstraties nu al hoort: "Das System ist am Ende, wir sind die Wende!"

Links:


Twitter: Volkskracht Vooruit! @VolkskrachtV

Telegram: t.me/volkskrachtvooruit (abonneren na installeren Telegram App)


Artikel uitgebracht door: VOLKSKRACHT VOORUIT! @ 2019

Populaire posts van deze blog

SPEECH PRESIDENT VLADIMIR POETIN VOOR HET BEGIN VAN DE MILITAIRE OPERATIE IN DE DONBASS

75 JAAR BEVRIJDING – SPEUREN NA DUISTERE JAREN HOOFDSTUK 6

HET EINDE VAN DE “PANDEMIE”?