IJSTIJD, OF HOE OVERLEEF IK EEN KORTE CRISIS?


De laatste tijd zien we steeds meer artikelen en rapporten waarin over een komende catastrofe wordt gesproken. Een situatie waar we maar beperkt op voorbereid zijn. Er zijn verschillende scenario’s denkbaar die tot zo’n situatie kunnen leiden. Zo zou de massamigratie en de islamisering een burgeroorlog kunnen veroorzaken, maar je kunt ook denken aan een grote oorlog in Europa waarbij Rusland het doel zou zijn. Echter, de meest voor de hand liggende ramp is een grote stroomstoring die meerdere dagen duurt. De angst hiervoor neemt met de dag toe. Dat is niet verwonderlijk, omdat de pogingen om op andere energiebronnen over te schakelen steeds een paar stappen verder gaan, wat het netwerk niet bepaalde stabiel maakt. Natuurlijk zullen “deskundigen” zeggen dat er geen vuiltje aan de lucht is, omdat op alle eventualiteiten is gerekend. Geloof deze leugens niet. De overheid liegt normaal gesproken al constant tegen de burgers, en in een crisis of noodsituatie neemt dat alleen maar toe. Blijf dus zelf denken, en volg de ontwikkelingen op de voet.

Daar komt nog bij dat in verschillende landen, waaronder Duitsland en Zweden, de overheid zelf al adviseert om een kleine noodvoorraad aan te leggen die voor een paar dagen voldoende is. Meestal zegt men er niet bij waarom dit advies wordt gegeven, maar het is bekend dat problemen met de stroomvoorziening hoog op de lijst van mogelijkheden staan. Verwonderlijk is dat niet omdat we steeds meer afhankelijk van stroom zijn gemaakt. Zelfs een kleine lokale storing van een paar uur zorgt al voor grote problemen. Daar komt nog bij dat de kwetsbaarheid van het netwerk ook steeds attractiever wordt voor terroristen en computerhackers. Kortom: het is goed om in ieder geval een beetje voorbereid te zijn. Laten we daarom maar eens kijken wat we zelf kunnen doen, zodat we straks niet met lege handen staan.

Er zijn mensen die met dit soort voorbereidingen volledig doorslaan. Enorme voorraden worden in geslagen, en allerlei apparatuur aangeschaft om een ramp voor te blijven. Dit is totale onzin. Bedenk steeds dat veel dingen op een zeker moment bederven, in de weg staan of gewoon onnodig zijn. Wij zijn geen voorstander van dit soort paniekgedrag. Het gaat er veel meer om dat we de zaak met verstand aanpakken, en aanschaffen wat echt van pas komt, en ook niet hele kelders of schuren in beslag neemt. We beginnen met de meest noodzakelijke zaken op een rijtje te zetten.

Water:

Waar geen stroom is kan ook de watervoorziening wegvallen. Het is daarom handig om een kleine voorraad flessen water in huis te hebben. Beter nog is het om een paar stevige jerrycans aan te schaffen die je gewoon zelf kunt vullen. Zie het water in flessen dan ook als een reserve. Houdt er wel rekening mee dat er in geval van incidenten ook iets met het leidingwater kan gebeuren. Kook daarom het water voor gebruik. Zeker is zeker. Er zijn ook filters en filterinstallaties te koop, maar dat gaat in de meeste gevallen misschien toch weer wat te ver.

Voedsel:

Het is goed om wat voedsel in blik in te slaan. Het is lang houdbaar en makkelijk op te bergen. Ook gedroogd voedsel valt in deze categorie. Als het er op lijkt dat dingen schaars gaan worden is een beetje hamsteren niet weg. Hamsterwaren zijn vooral zaken als: suiker, koffie, thee, zout, zeep en andere langer houdbare dingen. Maar ook hiervoor geldt; overdrijf het niet. Bedenk ook dat diepvriezers niet werken als er geen stroom is. Ga dus bijvoorbeeld geen brood hamsteren. In de meeste gevallen zal het voldoende zijn als je een week vooruit kunt met wat je in huis hebt. Gaat het toch langer duren, zullen we creatief genoeg zijn om andere oplossingen te vinden. De mens groeit immers met de crisis.

Koken:

Om in een noodgeval te kunnen koken is een spiritusbrander een uitkomst. Maar als er nog een oud petroleumstel op zolder staat zal dat een prima oplossing zijn. Een bus petroleum bij de hand hebben is dan natuurlijk wel een noodzaak. Er wel altijd bij nadenken dat dit soort dingen makkelijk om kunnen vallen, wat snel brand veroorzaakt. De nodige voorzichtigheid is dus geboden. Vooral met kinderen in de buurt.

Informatie:

Als er een echte crisis uitbreekt is het belangrijk om te weten wat er allemaal aan de hand is. Veel bronnen die we nu voor informatie gebruiken zullen uitvallen. Het is daarom handig om een noodradio aan te schaffen. Zo’n toestel heb je voor onder de 50 Euro, en is overal verkrijgbaar. Je hebt noodradio’s die op solar cellen werken. Maar beter is het om een radio te kopen met een opdraai hendel. Dit soort toestel zal je nooit in de steek laten.

Licht:

Geen stroom, dus ook geen licht. Zorg altijd voor een stevige zaklantaarn met extra batterijen. Daar naast zijn ook de LED lampen handig die door fietsers worden gebruikt. Ook hier voor zijn batterijen nodig, maar bij normaal verbruik gaan de lampen nog behoorlijk lang mee. Natuurlijk vergeten we ook de oude methoden niet; een paar dozen kaarsen, waxinelichtjes, lucifers en aanstekers.

Een kleine tip:

Zoek nu al een ruimte in je huis waar je in geval van nood zou kunnen verblijven. Vaak zal dit de kelder zijn, zeker als hij onder een trap ligt. Is er geen kelder voor handen, denk dan aan de badkamer omdat ook daar weinig vensters in zitten, die in geval van nood geblindeerd kunnen worden. Het is niet de bedoeling om in zo’n ruimte nu al een klein huisje te gaan inrichten. Wel kun je bijvoorbeeld in de kelder de zaken opslaan die je in een crisissituatie gaat gebruiken. Daarom is het goed om nu al een keuze te maken. Dat spaart veel tijd als het er echt om gaat.

Andere handige zaken:

Houdt altijd wat gereedschap bij de hand dat niet op stroom loopt. Dus een hamer, wat schroevendraaiers, en wat tangen in verschillende maten. Misschien voor de hand liggend, maar in deze tijd van accugereedschap wordt het standaardgereedschap wel eens vergeten. Zorg ook voor een paar stevige messen. Ga dan vooral voor echte messen, zoals in de survivalwinkels te koop zijn. De standaardmessen van tegenwoordig zijn vaak slap en breken snel. Ook een kleine bijl en een breekijzer kunnen van pas komen. En het spreekt voor zich, maar toch: zorg voor een goede EHBO trommel. Juist de meest voor de hand liggende zaken worden vaak vergeten. Houd ook altijd een paar honderd Euro in contact geld bij de hand. Als er echt iets mis gaat, zullen de geldautomaten en de pinmachines onder de eerste slachtoffers zijn.

En dan nog even een tip voor activisten:

Een beetje activist weet het eigenlijk al: het internet, de email en de smartphone zijn maar tijdelijke dingen die morgen verdwenen kunnen zijn. Zeker als er een crisis ontstaat. Ze zijn handig om te gebruiken, maar zorg wel altijd voor een Plan B. Hierbij moet je denken aan de gewone ouderwetse schrijfmachine. En natuurlijk een extra lint niet vergeten. Verder is er het stencilapparaat, dat je een voorloper van de kopieermachine zou kunnen noemen. Velen zullen niet weten waar dit allemaal over gaat, maar in moeilijke tijden zijn de oude vertrouwde oplossingen nog altijd het beste. Kijk dus eens rond op zolder of op een rommelmarkt. Vergeet niet, dat als je ook in een crisissituatie in de lucht wilt blijven, investeren in het verleden nog steeds de beste optie is.

Dit zijn de meest noodzakelijke dingen, die in een niet al te lange crisisperiode van pas zullen komen. We spreken dan over een korte ijstijd. We weten dat de lijst lang niet compleet is, en ieder heeft zo zijn eigen gedachten en oplossingen. We willen alleen een aanzet geven, zodat iedereen de kans heeft om in ieder geval een beetje voorbereid te zijn. Het nadenken over dit soort maatregelen is de eerste stap naar handelen, en we hopen met deze informatie juist dat denkproces aan de gang te krijgen. Misschien zal dit alles nooit nodig zijn, maar als het tot een echte crisis komt, is het goed om de verschillende mogelijkheden te kennen. We leven in een onstabiele en gevaarlijke wereld, en dat zal nog heel lang niet veranderen. Dus: hoop op het beste, en bereid je voor op het ergste. Dan zul je niet snel verrast worden. En precies daar gaat het om.

Links:


Twitter: Volkskracht Vooruit! @VolkskrachtV

Telegram: t.me/volkskrachtvooruit (abonneren na installeren Telegram App)


Artikel uitgebracht door: VOLKSKRACHT VOORUIT! @ 2019

Populaire posts van deze blog

SPEECH PRESIDENT VLADIMIR POETIN VOOR HET BEGIN VAN DE MILITAIRE OPERATIE IN DE DONBASS

75 JAAR BEVRIJDING – SPEUREN NA DUISTERE JAREN HOOFDSTUK 6

HET EINDE VAN DE “PANDEMIE”?