75 JAAR BEVRIJDING; EEN VERHAAL DAT NOOIT KLAAR IS


Dit jaar herdenken we 75 jaar bevrijding. Misschien lijkt het voor velen niet zo, maar de Tweede Wereld Oorlog is intussen een mensenleven geleden. De meeste getuigen die het allemaal bewust meemaakten zijn er niet meer. Maar gelukkig hebben veel verhalen en getuigenissen wel overleeft, en geven zij ons de mogelijkheid om even terug te gaan naar de sfeer van toen. Het spreekt voor zich dat ook wij in de komende maanden stil zullen staan bij deze gedenkwaardige datum. We zullen dit op twee manieren doen. We openen met twee artikelen over de razzia’s van 1944, een hoofdstuk dat bij veel mensen die niet direct betrokken waren, onbekend is gebleven. Vandaag publiceren wij Deel 2.

Daarna zullen we iedere laatste woensdag van de maand een hoofdstuk publiceren van het boek “Speuren na duistere jaren” geschreven door Bert Bakkenes. Dit boek gaat over de geschiedenis van de Politieke Opsporingsdienst (POD), met de focus op Midden Nederland. We spreken dan over de periode na de bevrijding, die je ook wel de oorlog na de oorlog zou kunnen noemen. Wij hopen dat dit alles zal bijdragen aan ons streven om vooral de wat minder bekende zaken voor het voetlicht te halen. Want 75 jaar bevrijding staat voor veel meer dan alleen het binnenhalen van de bevrijders en het uitsteken van de vlag. Er is veel gebeurd in die 5 jaar bezetting en in de periode kort na de oorlog. Zo veel dat we er zelfs nu, een mensenleven later, nog niet over uitgepraat zijn.

Redactie Volkskracht Vooruit! januari 2020

75 JAAR BEVRIJDING GRAVEN VOOR DE BEZETTER DEEL 2

HOE VOOR VEEL MANNEN 1944 HET JAAR VAN DE RAZZIA WERD

Vorige week hebben we gezien hoe Amersfoort een razzia van de bezetter te verwerken kreeg in de herfst van 1944. Tussen de 5000 en 6000 mannen werden afgevoerd om verdedigingswerken aan te leggen bij de IJssel. De mannen hadden nog een beetje geluk omdat ze in Nederland konden blijven. Zo waren ze dichter bij huis, en ook ontsnappen was een stuk makkelijker. Veel andere dwangarbeiders hadden minder geluk, zij werden wel degelijk naar Duitsland gebracht. Dat maakte niet alleen de afstand, maar ook de gevaren veel groter. Vandaag kijken we naar de razzia in de Noordoostpolder van november 1944. De mannen die toen werden opgepakt gingen op transport naar het Oosten. We zullen ook kort in gaan op de grote razzia’s in Rotterdam, Den Haag en Haarlem. Allemaal episodes die plaats vonden in het Jaar van de Razzia.

De Noordoostpolder

De Noordoostpolder, het nieuw stukje Nederland, werd in de loop van de oorlogsjaren steeds meer een paradijs voor onderduikers. Vervolgde verzetsmensen en Joden, plus veel jonge mannen die niet in Duitsland wilden werken, vonden in de polder een goed heenkomen. Het werk bestond uit het ontginnen van de nieuw gewonnen grond, of het binnenhalen van de oost. Zeker geen makkelijk werk, en de kampen waar de arbeiders woonden waren primitief. Maar de Duitsers, die wel in de gaten hadden wat er speelde, keken weg omdat ze het werk als belangrijk zagen, en dat gaf een zekere mate van veiligheid. Volgens de officiële cijfers werkten er tussen de 2000 en 4000 mannen in de polder. Eigenlijk profiteerde iedereen van deze situatie inclusief de bezetter, en dat zou zo blijven tot de zomer van 1944. De Duitsers hadden in die periode elders arbeidskrachten nodig, en zo kwam de Noordoostpolder al snel in het vizier. De autoriteiten wilden 500 man overplaatsen om in Limburg aan het werk te gaan. Dit gebeurde eerst vrijwillig, maar toen maar weinig mannen zin bleken te hebben in de onderneming greep de bezetter echt in.

Op maandag 7 augustus 1944 werd een razzia gehouden door gewapende politie troepen, en iedere arbeider die men tegenkwam werd meegenomen en overgeplaatst. Op deze manier kwam het geëiste aantal van 500 man nog steeds niet vol, want men kreeg maar 392 man te pakken. Het resultaat was wel dat heel veel arbeiders uit de polder weg vluchtte. Het was immers niet veilig meer. De onrust was groot en de oost kwam in gevaar. Dat was voor de bezetter geen probleem. Hij had arbeidskrachten nodig, en verder was alles onbelangrijk. Iedereen die de polder kon verlaten deed dat, vooral nadat de politie een arbeider, genaamd Henk Bolt (22), had aangeschoten. Hij overleed een paar uur later. De arbeiderskampen raakten leeg, en nergens werd meer gewerkt. Na verloop van tijd keerde een aantal arbeiders terug, en er wordt geschat dat er weer 2000 man in de polder aanwezig waren. Nog steeds was de polder veiliger dan de grote steden, en er was natuurlijk ook veel meer bewegingsvrijheid. Maar de Duitsers waren nog niet klaar met de Noordoostpolder.

Op vrijdag 17 november 1944 trokken 4000 Duitse troepen, onder leiding van het hoofd der SS in Nederland, Rauter, de Noordoostpolder binnen. Dit gebeurde om 04.00 uur in de nacht. De troepen hadden opdracht om iedere meter land af te zoeken. Iedere arbeider die men aantrof moest als dwangarbeider naar Duitsland worden gestuurd, en verzetsmensen moesten uitgeschakeld worden. Ondanks de waarschuwing van de eerst kleine razzia in augustus, werden de arbeiders compleet verrast door deze nieuwe operatie. Rauter zou na de oorlog verklaren dat de razzia in de polder urgent was, omdat hij informatie had gekregen dat de Britten het gebied voor wapendroppings wilde gebruiken. Inderdaad zijn er een paar kleine droppings geweest, 3 in totaal, maar lang niet op de schaal die Rauter voorgaf. Aan de vooravond van de razzia was het verzet gealarmeerd omdat er zoveel troepen naar het gebied waren gekomen. Men probeerde elkaar per telefoon te waarschuwen zodat onderduikers, Joden en verzetsmensen op tijd weg konden komen. Maar dit bleek moeilijk omdat in de hele regio het telefoonnetwerk geblokkeerd was. Hierdoor lopen veel arbeiders en onderduikers in de val.

Toch kunnen sommigen nog wegkomen, omdat er gebruik gemaakt kan worden van een interne telefoonlijn waar de Duitsers niets van afweten, en die het dus gewoon doet. Zo kunnen verschillende kampen elkaar waarschuwen. Sommige arbeiders verschuilen zich in de rietvelden tot de troepen zijn vertrokken. Anderen vluchten naar Urk, of komen per fiets weg. Maar de grote meerderheid van de mannen in de polder wordt opgepakt en moet in lange colonnes het eens zo veilige gebied lopend verlaten. In Vollenhove werpen de burgers de mannen warme kledingstukken toe. Ook wordt er voor eten en drinken gezorgd. In Zwartsluis kunnen nog een paar mannen ontsnappen, maar er is veel bewaking en na een korte mars worden de dwangarbeiders tijdelijk opgesloten in openbare gebouwen. In totaal zijn bijna 1800 mannen in handen van de Duitsers gevallen. Ze zullen in de buurt van de grens tussen Nederland en Duitsland worden ingezet om verdedigingswerken aan te leggen. Dat is de afspraak, waarbij ook vermeld moet worden dat ongeveer 200 man mocht blijven om het werk in de polder gaande te houden. Dit cijfer loopt op tot 400, en in totaal worden 1100 man door de Duitsers afgevoerd. De SS vindt ook nog honderden Engelse stenguns van de droppings tegen het einde van de 2-daagse razzia, maar de betrokken verzetsgroep weet te ontsnappen.

De 1100 opgepakte mannen worden met treinen naar Duitsland gebracht waar ze opnieuw moeten graven voor de bezetter. Een heel ander lot dus dan de Amersfoorters die naar de IJssel gingen. De reis naar Duitsland is niet ongevaarlijk omdat Geallieerden vliegtuigen de treinen regelmatig beschieten. De mannen komen aan in Emst, Haren en Lingen. Niet allemaal worden ze aan het spitten gezet. Een groep uit Urk moet de luchtafweer bedienen, onder meer bij Kassel en later Berlijn. Rond Kerstmis 1944 mogen 152 mannen naar Nederland terugkeren, maar de grote meerderheid blijft tot het einde van de oorlog in Duitsland. Het is niet bekend hoeveel van de mannen in Duitsland zijn omgekomen. Niemand heeft dit geregistreerd, net als bij de Amersfoorters. Overigens kreeg de zaak nog wel een staartje. Door de razzia dreigde de oost in de polder te mislukken, en ook de ontginning liep achter. Er waren gewoon te weinig arbeiders over. Om dit op te vangen werd een aantal boerenzonen uit Twente naar de polder gestuurd. Zij hadden ervaring en konden het werk vakkundig uitvoeren. Ook ontliepen ze uit sturing naar Duitsland. Tegen het einde van de oorlog was de polder praktisch leeg. Nu herinneren nog een paar kleine gedenktekens aan de razzia die eens de Noordoostpolder tot een gebied van verschrikking maakte.

Andere razzia’s

Rotterdam

Een week voor de actie in de Noordoostpolder werd de grootste razzia van deze periode gehouden. Op 10 en 11 november 1944 werd Rotterdam door Duitse troepen van de buitenwereld afgesloten. Huis aan huis werd een briefje verspreidt waarin stond dat alle mannen tussen de 17 en de 40 jaar zouden worden afgevoerd om dwangarbeid te verrichten. Ze moesten warme kleding, goede schoenen en wat eten meenemen. Wie probeerde te vluchten of weerstand bood zou worden neergeschoten. De oproep werd ook in de straten van de stad omgeroepen. Om het afvoeren makkelijk te maken, moesten alle mannen voor hun voordeur gaan staan en wachten op nadere bevelen. De stad was door 8000 troepen afgegrendeld en ook het telefoonnetwerk was uitgeschakeld. Overal waren zwaar bewapende soldaten te zien met machinegeweren en handgranaten. Sommige mannen konden nog op tijd onderduiken, maar de meeste zagen geen mogelijkheid om weg te komen, en werden in grote colonnes afgemarcheerd.

In totaal werden 52.000 mannen opgepakt. Ongeveer 40.000 mannen werden naar Duitsland gebracht, en 10.000 werden in Oost Nederland aan het werk gezet. Mannen die goede papieren hadden werden vrijgelaten. Op weg naar Duitsland konden nog verschillende mannen ontsnappen, en eenmaal aangekomen in Duitsland en Oost Nederland liep ongeveer 30% van de spitters weg. Maar de meerderheid van de afgevoerde Rotterdammers zag de Maasstad pas na de Duitse capitulatie terug. Zij hadden geluk, want ongeveer 410 van de dwangarbeiders kwamen in Duitsland om door bombardementen, beschietingen, ziekten of ongelukken.

Den Haag

Op 21 november 1944 was Den Haag aan de beurt, en ook deze razzia was groot van omvang. In totaal werden 15.000 mannen opgepakt om afgevoerd te worden naar Duitsland. Ongeveer 7000 man werd overgevaren in een rijnaak, de rest ging met de trein of lopend. De treinen vertrokken van Hollands Spoor. De Hagenaars werden vooral in fabrieken aan het werk gezet. Zo kwam een grote groep in Hamburg terecht, de Duitse havenstad die zwaar werd gebombardeerd. Anderen gingen naar Kamp Rees, een slecht kamp met erbarmelijke omstandigheden, waar overleven de enige vuistregel was. Zij werden voor graafwerkzaamheden ingezet. Na de oorlog kwamen de meeste dwangarbeiders weer naar huis. Ze kregen geen warm welkom, omdat werd beweerd dat ze voor de Duitsers hadden gewerkt, en dus de oorlog hadden verlengd. Dat er dwang aan te pas was gekomen vergat men gewoon. Hoeveel Hagenaars in Duitsland zijn omgekomen is niet bekend.

Haarlem

In december 1944 hadden de verhalen over razzia’s in de verschillende plaatsen bijna iedereen bereikt. De illegale pers schreef er over, reizigers spraken er over en natuurlijk gonsde het ook van de geruchten. Want de vraag was; welke plaats zal nu aan de beurt zijn? Veel mannen uit de bekende leeftijdscategorie namen het zekere voor het onzekere en doken onder. Dat merkten de Duitsers natuurlijk ook, en daarom verzonnen ze in Haarlem een list. Op 5 december gingen veel van de ondergedoken mannen even naar huis, om Pakjesavond met de familie door te brengen. Omdat het laat werd, en natuurlijk rekening gehouden moest worden met de spertijd, bleven velen van hen thuis slapen. Dit bleek een kostbare fout te zijn. De volgende morgen, 6 december, grendelde Duitse troepen Haarlem af. Bij ieder huis werd een briefje in de bus gegooid waarop een bevel stond. Alle mannen tussen de 17 en de 40 moesten met bepakking voor hun voordeur gaan staan. Ze zouden dan door Duitse troepen worden weggevoerd, om voor 5 gulden per dag in Duitsland aan het werk te worden gezet. De actie werd bekend als de “Sinterklaasrazzia”. Veel mannen probeerden het oppakken te ontlopen, maar de Duitsers doorzochten alle huizen en uiteindelijk werden 1300 mannen meegenomen. De razzia vond gelijktijdig ook plaats in Heemstede en Bloemendaal. De mannen gingen per trein naar Duitsland, maar het is niet bekend waar ze werkten, en hoeveel er zijn omgekomen.

In de laatste maanden van de oorlog kwamen razzia’s nog maar zelden voor. De Duitse bezetter had immers andere zorgen. Na de Duitse capitulatie kwamen veel voormalig dwangarbeiders langzaam aan naar huis. Voor sommige ging het snel, anderen moesten lang op vervoer wachten. Ze werden niet als een prioriteit gezien. De mannen die terugkwamen gingen weer op in de samenleving, hoewel een aantal wel het verwijt kreeg dat ze voor de bezetter hadden gewerkt. Anderen hadden geen last van dit soort zaken, en pakten hun leven weer op. Het interesseerde bijna niemand wat hen allemaal was overkomen. Pas sinds de jaren 90 van de vorige eeuw hebben de lotgevallen van de dwangarbeiders wat meer bekendheid gekregen, en er zijn ook wat monumenten ontstaan. Maar de aandacht is altijd beperkt gebleven, en dat was een onrecht waar veel van de mannen mee hebben geworsteld.

Laten we daarom tijdens 75 jaar Bevrijding ook even stil staan bij het lot van de dwangarbeiders. Daarbij moeten we niet vergeten dat zij niet vrijwillig gingen, en dat ze maar al te vaak te maken hebben gehad met dwangmiddelen, niet alleen van de Duitsers, maar vooral ook van de Nederlandse arbeidsbureaus en andere delen van het ambtenarenapparaat. Daar is na de oorlog bijna nooit meer over gesproken, en aan zuiveringen ontbrak het helemaal. Wij hopen dat onze artikelen deze vergeten groep in ieder geval een stukje aandacht geeft. Aandacht waar het jammer genoeg jarenlang aan heeft ontbroken.

Bronnen Deel 1 en Deel 2:

Amersfoort 40-45, Joop Bloemhof, documenten uit eigen archief, Interview Henk Foppen AD/AC 14 april 2014, 75 jaar Razzia Dossier deel 1 en 2 van Omroep Flevoland november 2019, 15.000 mannen uit huis gehaald Omroep West 20-11-2014, De Razzia van Rotterdam Wikipedia, De Razzia in Rotterdam NIOD Amsterdam.

Links:


Twitter: Volkskracht Vooruit! @VolkskrachtV

Telegram: t.me/volkskrachtvooruit (abonneren na installeren Telegram App)


Artikel uitgebracht door: VOLKSKRACHT VOORUIT! @ 2020

Populaire posts van deze blog

SPEECH PRESIDENT VLADIMIR POETIN VOOR HET BEGIN VAN DE MILITAIRE OPERATIE IN DE DONBASS

75 JAAR BEVRIJDING – SPEUREN NA DUISTERE JAREN HOOFDSTUK 6

HET EINDE VAN DE “PANDEMIE”?